I am Jack's wasted life.

De ce nu o sa dispara cartile?

Posted in N-ai parte, ai carte by Valentina Florea on Noiembrie 30, 2009

Cu o seara in urma, s-a iscat la masa la care imi serveam deliciosul cocktail un subiect care se tine scai de mine demult. Carti vs ebooks. Bineinteles au existat tabere: cei pro ebooks  si traditionalistii cu melancolia cartilor de odinioara printate pe pagini ingalbejite. Adevarul, insa, este undeva la mijloc.

In primul rand, cititul cartilor digitale este mai dificil, fapt deja dovedit. Viteza cu care citim de pe ecran este mai mica, decat cea cu care citim de pe hartie. In afara de asta, daca incercati sa cititi de pe google books de exemplu, o sa va dati seama cam cate intervin in procesul cititului, de la mailul care apare subit, pana la o reclama pe care dati inevitabil click. Deci pericolul de a pierde din sirul cuvintelor este mai mare decat in cazul cartilor printate.

Pe de alta parte, ebooks sunt usor de transportat si in numere mai mari. Imaginati-va cum sa iei un Magicianul si Un veac de singurate sub brat, ca lectura in parc, fata de cele citite cu ereader. Ca sa nu mai vorbim de usurinta cu care poti sa gasesti exact ce te intereseaza prin cuvinte cheie si sa sari prin text, culegand numai ce te intereseaza. Acest lucru insa, este valabil la non-beletristica, pentru ca in momentul in care incepi de exemplu un roman de sci-fi, slabe sanse sa-ti doresti sa ajungi direct la partea in care el isi capata forta si invinge sistemul (influenta Matrix).

Problema este ca iubitorii de tehnologie se grabesc sa sustina sus si tare ca adevaratele carti, adica cele printate, vor disparea. Exista insa o mica problema.  Oamenilor o sa le placa in continuare sa citeasca la lumina lampii, seara, inainte de culcare, 3 pagini, care sa-i faca sa uite de problemele de pe parcursul zilei. E valabil ca si in cazul radioului. Toata lumea spune ca o sa dispara pentru ca avansam si acest lucru implica renuntarea la el. Ideea e insa simpla. Toti marketerii si specialistii in predictii de consumer behaviour nu inteleg un singur lucru: poate noua chiar ne place radioul! Poate noua chiar ne place sa dam filele. Nu, nu inseamna ca suntem niste inapoiati care nu vor sa se alature noii generatii. Noua chiar ne place sa citim pagini pe care ulterior sa le putem indoi. De ce am renunta la un lucru care ne aduce atata satisfactie? Tine intr-adevar si de educatia si modul in care am fost obisnuiti, insa mai presus de toate, tine pur si simplu de faptul ca sunt unii oameni care prefera genul de carti printate, iar altii care le prefera in format digital. Din nou, nu presupune niciun fel de incapatanare sau melancolie, ci doar tine de gustul fiecaruia.

Personal, nu cred ca o sa dispara vreodata cartile printate. Ceea ce cred este ca ele vor coexista asa cum coexista masina cu avionul, mobila de metal cu cea de lemn, televizorul cu internetul.

Anunțuri
Tagged with: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: